Grace Mansolein breekt haar schouder

Onze veelbelovende dressuur jaarling-merrie Grace Mansolein verongelukte donderdagavond 12 juli in het land en brak daarbij haar linkerschouder. De veearts bevestigde de ernst van de blessure en toen een aantal dagen later de zwelling afgenomen was, kon er een scan gemaakt worden. Hierop was een gecompliceerde breuk van het schouderblad te zien. Behandeling bleek niet mogelijk; behalve een operatie in een gespecialiseerde kliniek te Parijs (kosten rond de € 7000). Een risicovolle operatie waarbij men geen zekerheid kon geven, dat deze 100% zou lukken of totale genezing zou brengen.Geen optie, ook al omdat de jaarling geen reis aankan van 5 à 6 uur, want ze kan alleen op 3 benen staan.

Omdat de veearts verder niets voor Grace kon doen, zijn we zelf aan de slag gegaan. Renée pakte haar oude passie en vak weer op: kruidenvrouwtje en edelsteen therapie. Smeerwortel uitgraven voor de gebroken schouder van Grace.Aftreksel maken van de wortel, een super smeermiddel voor breuken! Daarbij een Fluorietsteentje in de manen gevlochten, en nog zo wat.
Nu is het afwachten. Grace Mansolein heeft strikte boxrust en krijgt de tijd om haar eigen genezend vermogen aan te spreken. Na zo’n vier weken zal er een nieuwe scan worden gemaakt om te zien of er sprake is van botgroei. Is dat het geval en lijkt het erop dat het helingsproces zodanig is dat de jaarling een pijnvrij leven kan leiden, dan geven we haar die kans. Mocht het minder positief uitpakken dan zullen we alsnog de moeilijke beslissing moeten nemen om haar verdere pijn en ongemak te besparen.

Gelukkig is Grace behalve erg mooi ook heel slim: ze ligt veel en staat heel handig op via 1 voorbeen en gaat behoedzaam met haar lichaam om. Ze eet goed, glimt als een spiegeltje en maakt een alerte indruk. Een ander positief lichtpuntje is dat Grace, nu bijna vier weken later, haar schouder en been af en toe licht belast.
Binnenkort zullen we de definitieve uitslag krijgen. We hopen op goed nieuws en doen er ondertussen alles aan om haar de optimale mogelijkheid tot genezing te geven.

Het Mansolein Team